11
февраль
2020
Тамақтану сапасының мониторингі бойынша комиссияның ақпараты
Тамақтану сапасының мониторингі бойынша комиссияның ақпаратыАсхана мектептің бірінші қабатында орналасқан, тамақ өнімдерін жеткізу үшін жеке кірумен жабдықталған. Жылу, канализация, сумен қамтамасыз (суық, ыстық) етілген, сыртқа тарату желдеткіш жұмыс істейді. Жарықтандыру табиғи және жасанды.
Түскі зал 80 отырғыш орындыққа есептелген. Жеке бас гигиенасын сақтау үшін оқушыларға арнап 10 раковиналар орнатылған.
Ас блогы құрамына кіреді: ыстық цех аймақтары (үлестірме, дайындағыш, асхана және ас үй ыдыс-аяқты жуғыш, құрғақ азық-түліктің қоймасы, көкөністер үшін қойма, гардероб, персонал үшін дәретхана ).
Технологиялық және тоңазытқыш жабдықтардан бар: өндірістік электрплита, 1 пісіру шкафы, 2 тоназытқыш, 1 мұздатқыш камера, азық-түлікті өлшеу үшін таразы. Барлығы жұмыс істейді. Өндірістік үстелдер - 4, барлық бөлшектеу тақтайшалары таңбаланған.
Асхана персоналы мен қамтамасыз етілген (аспазшы, аспазшының көмекшісі, наубайшы, таратушы, ас үй жұмыскері). Асхана ыдыс-аяқпен, асхана аспаптарымен, ас-үйлік ыдыс-аяқпен қамтамасыз етілген. Медициналық тексерістен асхана қызметкерлері өткен, санитарлық кітапшалары жұмыс орнында,СанПин-ға сәйкес арнайы киіммен қамтамасыз етілген.
Перспективтік ас мәзірін жасау кезінде № 611 Санитарлық ережеге сәйкес оқушылардың жастық ерекшіліктері, тағамның калориялығының сақталуы есепке алынды. Тамақтану бекітілген ас мәзіріне, таратылған ас мәзіріне сәйкес жасалған, дайындалған тағам тізімдемесі күн сайын тағамдардың бағасы мен нормасының көрсетілуімен персонал, оқушылар мен ата-аналарға танысу үшін қойылады.
Аз қамтылған отбасы, жетім балалар (ұсынылған анықтамаға сәйкес) жаппай оқу қорынан тегін тамақтанады. Қалған оқушылар ата-анасы есебінен тамақтанады.
Асхана жұмысын бақылау мақсатында мектеп бұйрығымен тамақтану сапасына бақылау бойынша комиссия құрылған. Комиссияға мектеп әкімшілігі, мектеп медқызметкері, ата-аналар комитетінің төрағасы кірді. Ай сайын жасалған жоспарға сәйкес асхана тексерісі өткізіледі: санитарлық жағдайына тексеріс, тағамды дайындау технологиясын орындау, дайын өнімнің шығуы, азық-түліктің сертификаттары, тоназатқышта тауарлық көршілестік, уақытында толтыру.
Санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтау мақсатында асханадағы генералдық тазалау кестесі құрастырылған, СанПин-ға сәйкес аспазшының бұрышына ілінген аспазшы мен ас үй жұмыскері үшін нұсқаулықтар жасалған. Дезқұралдар мен сабын жуғыш құралдармен қамтамасыз
етілген. Дезерітінді күнделікті дайындалады, тоназатқыш жұмысының температурасын бақылау жүргізіледі де арнайы журналға жазылады. Асхана персоналы күнде медқызметкермен іріңдік, вирустық ауруларға тексеріледі және лайықты журналға тіркеледі. №611 СанПин-ға сәйкес дайындалатын тағамның картотекасы жасалған. Онда тағамның нормасынан басқа ақуыз, май, көмірсуды санау және әрбір тағамның калориялығы, дайындау технологиясы бар . Мектептің медқызметкері күнде дайындалатын тағамның сынамасын алады және «Бракераждық журналға» нәтижесін тіркейді. Азық-түлік өнімдерінің сертификаттары жалға алушыда бар, мерзімінен шыққаннан кейін ауыстырылады. Тағамдар технологияға сәйкес дайындалады, салаттар жаңа көкөністен, пісірілген көкөністен дайындалады, тағамдар он күнге дейін қайталанбайды. Жаппай оқу қорынан 247 оқушы, ата-аналар есебінен – 1924 оқушы тамақтанады.
Тамақтануды ұйымдастыру сұрақтары, тамақтануды бақылау сыныптық ата-аналар жиналысында, мұғалімдердің планеркаларында, директор жанындағы мәжілісте, педкеңесте қарастырылады. Сынып сағаттарында оқушылармен рационалдық тамақтану туралы әнгімелер өткізіледі.
Түскі зал 80 отырғыш орындыққа есептелген. Жеке бас гигиенасын сақтау үшін оқушыларға арнап 10 раковиналар орнатылған.
Ас блогы құрамына кіреді: ыстық цех аймақтары (үлестірме, дайындағыш, асхана және ас үй ыдыс-аяқты жуғыш, құрғақ азық-түліктің қоймасы, көкөністер үшін қойма, гардероб, персонал үшін дәретхана ).
Технологиялық және тоңазытқыш жабдықтардан бар: өндірістік электрплита, 1 пісіру шкафы, 2 тоназытқыш, 1 мұздатқыш камера, азық-түлікті өлшеу үшін таразы. Барлығы жұмыс істейді. Өндірістік үстелдер - 4, барлық бөлшектеу тақтайшалары таңбаланған.
Асхана персоналы мен қамтамасыз етілген (аспазшы, аспазшының көмекшісі, наубайшы, таратушы, ас үй жұмыскері). Асхана ыдыс-аяқпен, асхана аспаптарымен, ас-үйлік ыдыс-аяқпен қамтамасыз етілген. Медициналық тексерістен асхана қызметкерлері өткен, санитарлық кітапшалары жұмыс орнында,СанПин-ға сәйкес арнайы киіммен қамтамасыз етілген.
Перспективтік ас мәзірін жасау кезінде № 611 Санитарлық ережеге сәйкес оқушылардың жастық ерекшіліктері, тағамның калориялығының сақталуы есепке алынды. Тамақтану бекітілген ас мәзіріне, таратылған ас мәзіріне сәйкес жасалған, дайындалған тағам тізімдемесі күн сайын тағамдардың бағасы мен нормасының көрсетілуімен персонал, оқушылар мен ата-аналарға танысу үшін қойылады.
Аз қамтылған отбасы, жетім балалар (ұсынылған анықтамаға сәйкес) жаппай оқу қорынан тегін тамақтанады. Қалған оқушылар ата-анасы есебінен тамақтанады.
Асхана жұмысын бақылау мақсатында мектеп бұйрығымен тамақтану сапасына бақылау бойынша комиссия құрылған. Комиссияға мектеп әкімшілігі, мектеп медқызметкері, ата-аналар комитетінің төрағасы кірді. Ай сайын жасалған жоспарға сәйкес асхана тексерісі өткізіледі: санитарлық жағдайына тексеріс, тағамды дайындау технологиясын орындау, дайын өнімнің шығуы, азық-түліктің сертификаттары, тоназатқышта тауарлық көршілестік, уақытында толтыру.
Санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтау мақсатында асханадағы генералдық тазалау кестесі құрастырылған, СанПин-ға сәйкес аспазшының бұрышына ілінген аспазшы мен ас үй жұмыскері үшін нұсқаулықтар жасалған. Дезқұралдар мен сабын жуғыш құралдармен қамтамасыз
етілген. Дезерітінді күнделікті дайындалады, тоназатқыш жұмысының температурасын бақылау жүргізіледі де арнайы журналға жазылады. Асхана персоналы күнде медқызметкермен іріңдік, вирустық ауруларға тексеріледі және лайықты журналға тіркеледі. №611 СанПин-ға сәйкес дайындалатын тағамның картотекасы жасалған. Онда тағамның нормасынан басқа ақуыз, май, көмірсуды санау және әрбір тағамның калориялығы, дайындау технологиясы бар . Мектептің медқызметкері күнде дайындалатын тағамның сынамасын алады және «Бракераждық журналға» нәтижесін тіркейді. Азық-түлік өнімдерінің сертификаттары жалға алушыда бар, мерзімінен шыққаннан кейін ауыстырылады. Тағамдар технологияға сәйкес дайындалады, салаттар жаңа көкөністен, пісірілген көкөністен дайындалады, тағамдар он күнге дейін қайталанбайды. Жаппай оқу қорынан 247 оқушы, ата-аналар есебінен – 1924 оқушы тамақтанады.
Тамақтануды ұйымдастыру сұрақтары, тамақтануды бақылау сыныптық ата-аналар жиналысында, мұғалімдердің планеркаларында, директор жанындағы мәжілісте, педкеңесте қарастырылады. Сынып сағаттарында оқушылармен рационалдық тамақтану туралы әнгімелер өткізіледі.